רחוק מלהיות בלעדי למדע בדיוני, בינה מלאכותית או AI, הופך למראה נפוץ יותר ויותר בעולם של ימינו.
בשילוב התוכנה החזקה העדכנית ביותר עם חומרה מהשורה הראשונה, כלי AI משמשים בכדי לחולל מהפכה בתחומים רבים בחיי היומיום, משירותי בריאות ועד לתעבורה.
אבל מה זה AI, ואיך משתמשים בו כיום? להלן המדריך שלנו לכל מה שצריך לדעת.
מה זה בינה מלאכותית?
במשך שנים נהוג היה לחשוב שמחשבים לעולם לא יהיו חזקים יותר מהמוח האנושי, אך ככל שההתפתחות האיצה בעידן המודרני, זה הוכיח שזה לא המצב.
AI כמושג מתייחס לכך שחומרת המחשוב מסוגלת לחשוב בעצמה ולקבל החלטות על סמך הנתונים שהיא מקבלת.
מערכות AI הן לעיתים קרובות מורכבות וחזקות להפליא, עם יכולת לעבד עומקי מידע בלתי ניתנים לתיאור בזמן מהיר במיוחד על מנת להגיע למסקנה יעילה.
בזכות האלגוריתמים המפורטים, מערכות בינה מלאכותית AI מסוגלות כעת לבצע משימות מחשוב ענקיות בצורה הרבה יותר מהירה ויעילה ממוחות אנושיים, ומסייעות לצעוד צעדים גדולים בתחומי המחקר והפיתוח ברחבי העולם.
אבל הבינה המלאכותית לא נמצאת רק במחקר אלא קיימת גם באוכלוסייה הכללית. העוזרים החכמים המופעלים על ידי AI הופכים להיות נוכחות נפוצה גם במכשירים ניידים, כפי שסירי ואלכסה, התקבלו בברכה לחייהם של אנשים רבים.
כאן נראה כי אין גבול ליישומי טכנולוגיות AI, ואולי ההיבט המרגש ביותר בתחום הוא שאין לדעת לאן הוא יכול ללכת הלאה, ואילו בעיות הוא בסופו של דבר יוכל לפתור.
בינה מלאכותית AI – טכנולוגיה שנועדה לחשוב כמוך
ה- AI הבסיסי ביותר הוא כל טכנולוגיה שנועדה לפעול באופן שמחקה את אופן הפעולה של בני האדם. אמנם ה- AI הקיים כיום לא עוסק בשכפול מושלם של מוח אנושי והמרתו לשבב מחשב.
במקום זאת, החלק 'האנושי' עוסק בפלט, או במה שהמשתמש מתקשר איתו באופן ישיר.
צורות של תוכנות המשתמשות ב- AI שואפות להפוך את חוויית המשתמש לדומה ככל הניתן להתקשרות רגילה עם אדם – אפילו עד עקומת הלמידה האנושית.
כמו בני אדם, מערכות AI לא נולדות מושלמות.
עליהם ללמוד ולהסתגל, וכל זה נעשה בדיוק כמו איך בני אדם לומדים ולהסתגל: על ידי קבלת מידע, או נתונים, עיבודם ואחסונם להתייחסות עתידית.
זה כמו שילד צעיר נוגע בתנור חם. המוח שלהם רושם את הכאב ומזהיר שלא לעשות זאת שוב. AI אינו שונה בהרבה.
זה רק ההתחלה עבור AI
רשתות עצביות מתקדמות, אך עדיין יש להן דרך ארוכה, המשפיעה על כל חלק אחר בפאזל ה- AI.
קידום הלמידה העמוקה והלמידה במכונה תלויים בהרחבה ושיפור של רשתות עצביות, וקצב ההתקדמות מגביל את הבינה המלאכותית.
נכון לעכשיו, תוכניות יכולות להיראות אנושיות במובן זה שהן יכולות ללמוד להיות אינטואיטיביות יותר.
אך למרות שהתוכנות הללו מרשימות, הן אינן יצירתיות ואינן מסוגלות לקבל החלטות מעבר למה שהן מתוכנתות לעשות.
זו הסיבה שה- AI שיש לנו כרגע מכונה "AI Weak", או בינה מלאכותית צרה (ANI). ANI מוגבלת למשימה יחידה ואינה מודעת לעצמה.
היא יכולה לחקות את האופן שבו בני האדם חושבים ומעבירים את הרעיונות שלהם (סירי, למשל, מתקשרת מילולית ודרך טקסט), אך היא מוגבלת ביכולתה לחשוב כמו בן אנוש.
ANI זה כבר די נהדר, אבל מה שמומחים חותרים אליו זה יצירת אינטליגנציה כללית מלאכותית (AGI), תוכנות שיצליחו להבין, לתכנן ולטפל במושגים מורכבים, ואז להתקדם ל-Artificial Super Intelligence (ASI), תוכנות שהן חכמות יותר מכל המוחות הקולקטיביים עלי אדמות.
גם AGI וגם ASI יהיו, באופן תיאורטי לפחות, יצירתיים, חברתיים ומסוגלים ללמוד מעבר לתפקודים המתוכנתים שלהם.
זה בדרך כלל החלק בו אנשים נלחצים. הרעיון של טכנולוגיה כלשהי שעשויה להיות חכמה יותר מאשר היוצר שלה לוקח את סיפורו של פרנקנשטיין לרמה חדשה, אך הוא לא צריך להיות אפוקליפטי.
ככל שהטכנולוגיה שלנו מתקדמת הדרך בה בני אדם חיים ופועלים ישתנו, מה שיפתח הזדמנויות לחדשנות ולקידום נוסף.
אבל אנחנו עדיין לא שם
התפתחות בינה מלאכותית AI כבר עשתה דרך ארוכה, אך עדיין יש לה דרך ארוכה מאוד עד שנצטרך לדאוג שהיא תעלה על היכולות של המוח האנושי.
יש לנו הרבה מה ללמוד על איך המוח שלנו עובד לפני שאנחנו יכולים לבנות משהו שמחקה אותו באמת, אבל AI כבר נמצא בשימוש בכל מקום.
זה נמצא בבלמים נגד נעילה במערכות המכוניות שלנו, מעצים את יכולות גוגל, מניע מסנני דואר זבל, מפעיל טייס אוטומטי, אפילו כשאתה משחק נגד 'המחשב', זה AI בעבודה.
Dogma פיתוח אפליקציות